Cukraus poveikis žarnynui
Dauguma
žmonių žino, kad cukrus neigiamai veikia dantis ir pilvo apimtis.
Bet kad padidėjęs vartojimas gali sukelti rimtų ligų, o
virškinimo sutrikimai yra gana nežinomi. Bet kaip cukrus veikia
žarnyną, sužinokite čia!
Kur yra cukraus
Vakarų
kultūrose rafinuotas cukrus tapo įpročiu. Saldinta kava,
saldainiai kaip užkandis ir kola vietoj vandens - tokia yra daugelio
žmonių kasdienybė. Pieno produktuose, konservuotuose maisto
produktuose ir padažuose slepiasi cukraus
bombos. Net sūdytuose produktuose vis
daugiau yra naudojamas cukrus. Tačiau
cukrus dažnai nėra nurodomas maisto
ingredientų sąraše. Dažniausiai galima rasti
šiuos pavadinimus:
Cukrus
|
Susideda iš...
|
Kur randamas
|
|
Monosacharidai
|
Vynuogių cukrus/
Dekstrozė / gliukozė / gliukozės sirupas
|
Vynuogių cukrus yra labiausiai žinomas cukrus ir vadinamas
gliukoze.
|
Beveik visuose maisto produktuose
|
Gleivė / galaktozė
|
Skirtumas nuo gliukozės yra tas, kad galaktozei nereikia
perdirbti ląstelėje insulino. Cukraus kiekis kraujyje mažas.
|
Piene ir maisto produktuose
į kuriuos pridėta laktozės
|
|
Fruktozė
|
Fruktozė yra vaisių sudedamoji dalis ir suteikia
natūralų saldumą.
|
Vaisiuose, meduje,
perdirbtame maiste
|
|
Disacharidai
|
sacharozė / runkelių cukrus / cukranendrių cukrus
|
Baltąjį cukrų sudaro viena molekulė
gliukozės ir viena molekulė fruktozės. Cukrus išgaunamas iš
cukrinių runkelių.
|
Saldainiai, pusfabrikačiai, saldūs
gėrimai
|
Pieno cukrus / laktozė
|
Pieno cukrų sudaro viena gliukozės molekulė ir viena galaktozės
molekulė.
|
Pienas ir perdirbti maisto produktai
|
|
Salyklo cukrus / maltozė
|
Salyklinis cukrus susideda iš dviejų gliukozės molekulių.
|
Alus, bulvės, makaronai
|
|
polisacharidai
|
Susideda iš dešimties ir daugiau gliukozės molekulių.
|
Bulvės, grūdai, ryžiai, kukurūzai, nesmulkinti grūdai
|
Tyrimai parodė, kad vidutiniškai kiekvienas
žmogus kasdien suvartoja iki 29 cukraus kubelių, t.y. apie 87
gramus. Tai yra beveik keturis kartus daugiau, nei rekomenduojama
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) dienos racionui, t.y. 25
gramai. Todėl cukrus greitai virsta kalorijų pertekliumi, kuris
sukelia nutukimą ir susijusias ligas.
Kuo
pavojingas per didelis cukraus kiekis?
Atsparumas insulinui dėl per daug cukraus
Vartojant
angliavandenių turtingą maistą ir net baltymus, kasoje gaminamas
insulinas kuris patenka į kraują. Insulinas užtikrina, kad cukrus
patektų į ląsteles ir būtų sunaudotas kaip energija. Paprastas
cukrus greičiau patenka į kraują ir į ląsteles kaip daugialypis
cukrus. Jei reguliariai suvartojama per daug paprasto cukraus, tokio
kaip baltos duonos, šokolado ar guminukų pavidalu, insulino kiekis
nuolat didėja, o tai gali sukelti atsparumą insulinui. Taip
prasideda diabetas.
Cukrus
neturi maistinių medžiagų
Rafinuotas
cukrus neturi vitaminų, mineralų ar skaidulų, todėl organizmas
turi išgauti medžiagas iš savo išteklių. Tai gali sukelti lėtinį
mineralų trūkumą, kuris gali skatinti antsvorį ar įvairias
ligas.
Skrandžio
ir žarnyno problemos dėl per didelio cukraus kiekio
Per
didelis cukraus kiekis gali sutrikdyti trapią žarnyno bakterijų ir
grybelių pusiausvyrą dėl to gali atsirasti virškinimo problemų.
Pilvo skausmas, viduriavimas ir vidurių pūtimas yra pirmieji
simptomai, kai „blogosios“ bakterijos ir grybeliai žarnyne yra
nebekontroliuojami. Baltuosius miltus reikia sumažinti, o vietoj jų
naudoti nesmulkintų grūdų, daržovių ir vaisių. Maisto
produktuose kuriuose yra daug cukraus dažnai yra daug riebalų. Taip
pat gali atsitikti ir taip, kad per mažai skaidulų ir skysčių
sulėtina žarnyno judėjimą ir dėl to gali atsirasti vidurių
užkietėjimas. Todėl rekomenduojama gerti daug vandens, sportuoti,
vartoti džiovintas slyvas ar linų sėmenis.
Ar
cukrus gali sukelti priklausomybę?
Grynas
cukrus sukelia priklausomybę. Kai buvo vykdomi tyrimai dėl cukraus
vartojimo priklausomybės smegenys parodė panašų elgesį kaip ir
naudojant kokainą. Tačiau nėra jokio maisto, kuris iššauktų
tokią priklausomybę kaip narkotikams. Kitaip sakant, vargu ar
suvalgius maišelį cukraus tai gali tapti nuo jo priklausomu ir
sukelti pavojų gyvybei. Cukrus suteikia energijos. Tačiau dėl
didelio cukraus kiekio kraujyje svyravimo gali pradėti skaudėti
galvą ar skrandį bei žarnyną. Įdomus yra cukraus ir riebalų
ryšys. Nors šiais laikais gausu įvairių maisto produktų, tačiau
mūsų smegenys vis dar yra sutelktos į tai, kad bado laiku būtų
galima išlaikyti kuo daugiau kūno masės. Daugelis
apibūdina šią situaciją kaip priklausomybę cukrui. Mokslininkai
įtaria, kad šią priklausomybę dažnai sukelia dideli cukraus
kiekio kraujyje svyravimai ir maistinių medžiagų bei vitaminų
trūkumas.
Įvairių
cukrų poveikis virškinimui
Gliukozė
Gryna
gliukozė skrandyje nesiskaido. Cukrus patenka į plonąją žarną
ir per žarnyno gleivinę patenka į kraują. Cukraus kiekis kraujyje
pakyla, o kasa išskiria insuliną, kad cukrus patektų į ląsteles
ir taptų energija. Jei žarnyne yra per daug cukraus, tai gali
sukelti pilvo pūtimą ir viduriavimą. Todėl nebus užtikrinta, kad
gleivinės bus tinkamai apsaugotos. Kai kraujyje per daug cukraus,
kasa gamina per daug insulino.
Galaktozė
Šio
cukraus procesai vyksta panašiai kaip gliukozės. Tačiau nėra
skaidomas kartu su insulinu organizme, yra labai gerai toleruojamas
ir nedaro įtakos žarnynui. Tačiau jo perdozavimas gali sukelti
viduriavimą. Pacientams sergant paveldima metaboline liga trūksta
fermento alfa-galaktozidazės. Todėl organizmas negali perdirbti
galaktozės. Nuo vaikystės jau gali pasireikšti gelta, apatija ir
kepenų funkcijos sutrikimai.
Fruktozė
Fruktozė
daugumai žmonių yra gerai toleruojama. Asmenims, netoleruojantiems
fruktozės ar naudojant per didelį jos kiekį sutrinka jos
įsisavinimas žarnyne ir sutrinka virškinimas. Dėl to gali
prasidėti viduriavimas. Net sveikiems žmonėms tai gali sukelti per
didelis fruktozės kiekis. Dėl per didelio fruktozės kiekio gali
pradėti riebaluotis kepenys.
Sacharozė
Kadangi
įprastą cukrų sudaro gliukozė ir fruktozė, tai dideliais
kiekiais taip pat veikia žarnyną, kaip aprašyta aukščiau dėl
gliukozės ir fruktozės. Tačiau cukraus ir sacharozės
netoleravimas sukelia pilvo skausmą, skrandžio spazmus, viduriavimą
ir vėmimą. Todėl, kad trūksta fermento sacharazės izomaltazės,
kuris skaido cukrų plonojoje žarnoje.
Laktozė
Laktozės
orginaliame pavidale negali absorbuoti žarnyno gleivinė. Pieno
cukrus suskaidomas padedant fermentui laktazei, kurį gamina
plonosios žarnos gleivinės ląstelės. Sveikiems žmonėms tai
nesukelia jokių problemų. Jei laktozė yra netoleruojama, tada
nebegalima pakankamai suformuoti fermento, kad laktozė nepakitusi
patektų į storąją žarną. Ten jis tarnauja bakterijoms kaip
maistas. Tokiu atveju sukeliamas diskomfortas, pavyzdžiui,
viduriavimas, pilvo skausmas ar vidurių pūtimas. Dieta be laktozės
arba laktazės tabletės kurių sudėtyje yra fermento, padeda
išvengti cukraus netoleravimo.
Maltozė
Apie maltozę nežinomi metaboliniai sutrikimai ir poveikis žarnynui. Cukraus yra nedaugelyje maisto produktų, ir jis gaminamas tik nedideliais kiekiais virškinant krakmolą.
Kaip
cukrus veikia žarnyno bakterijas?
Baltasis
cukrus, kuris dažnai naudojamas kaip fruktozė ir laktozė, dažnai
sukelia viduriavimą, vidurių pūtimą ar vidurių užkietėjimą.
Jei vartojama per daug cukraus, cukrų perdirbančios žarnyno
bakterijos ir žarnyno grybeliai susilpnina gerąsias bakterijas, kad
būtų sutrikdyta švelni virškinimo sistemos pusiausvyra.
Kiek
rekomenduojama vartoti cukraus
Vokietijos mitybos draugija rekomenduoja vartoti apie 50 g cukraus per dieną, kai per dieną suvartojama 2000 kcal kalorijų. Įskaitant mono- ir disacharidus, medų, sirupus, vaisių sultis ir vaisių sulčių koncentratus.
Norint
vartoti mažiau cukraus, rekomenduojama riboti maisto produktus,
kuriuose yra daug cukraus ir perdirbtų produktų:
-saldumynai
-greitas
maistas
-saldinti
gėrimai
-sausainiai
-pusgaminiai
Daugiau
naudokite:
-vaisiai,
kuriuose yra mažai cukraus, pavyzdžiui, uogomis, kaip avietės ar
braškės
-sudėtiniai
angliavandeniai, pvz.: visiškai nesmulkinti, avižiniai dribsniai
-daržovės
Saldiklių
pranašumai ir trūkumai
Daugeliui žmonių sunku išsiversti be saldumynų. Norėdami toliau mėgautis kavos ir bendro gėrimo gėrimu, mes pasirinkome penkis alternatyvius saldiklius, kurie palaikys jūsų sveikatą ir užkrauna mažiau naštos jūsų kūnui nei cukrus.
Stevia:
Net ir nedideliais kiekiais galite
pasiekti tokį patį saldumą kaip su cukrumi, todėl stevija yra
populiarus augalinio cukraus pakaitalas. Tuo pačiu metu cukraus
lygis kraujyje nesikeičia. Taigi galima išvengti lėtinių
uždegiminių ligų.
Ksilitolis:
Ksilitolis, arba beržo cukrus, tik iš augalinės žaliavos. Šis
saldiklis taip pat nedidina cukraus ar insulino lygio kraujyje. Be
to, ksilitolis ypač naudingas dantims. Tačiau dideli šio pakaitalo
kiekiai neigiamai veikia virškinimą. Jis gali laisvinanti
vidurius, jei jo bus vartojama per daug.
Klevų
sirupas: Nors klevų sirupas daro įtaką
cukraus kiekiui kraujyje, tačiau daug mažiau nei įprastas cukrus.
Todėl juo galima pakeisti cukrų. Tačiau sirupas turi salyklo
skonį, todėl jo negalima naudoti kaip cukraus pakaitalą visiems
maisto produktams.
Medus:
Apie 80% medaus yra gliukozės ir fruktozės mišinys. Likusi dalis
yra vanduo ir įvairūs mineralai, tokie kaip kalis ir magnis, taip
pat B ir C grupės vitaminai. Tačiau siekiant naudos sveikatai
reiktų suvalgyti daug medaus . Pranašumas yra tas, kad 100 g medaus
yra apie 300 kcal, o cukraus - 400 kcal.
Aspartamas:
Aspartamas yra apie 200 kartų saldesnis nei cukrus. Kad aspartamas
yra kenksmingas sveikatai yra paneigta, todėl jis tinkamas visiems
pasaldinti maistą ir gėrimus. Laikantis subalansuotos dietos,
praktiškai neįmanoma viršyti maksimalaus kiekio.
Autorius:
Christina Liersch
Komentarai
Rašyti komentarą