Cukraus poveikis žarnynui

Dauguma žmonių žino, kad cukrus neigiamai veikia dantis ir pilvo apimtis. Bet kad padidėjęs vartojimas gali sukelti rimtų ligų, o virškinimo sutrikimai yra gana nežinomi. Bet kaip cukrus veikia žarnyną, sužinokite čia!

Kur yra cukraus

Vakarų kultūrose rafinuotas cukrus tapo įpročiu. Saldinta kava, saldainiai kaip užkandis ir kola vietoj vandens - tokia yra daugelio žmonių kasdienybė. Pieno produktuose, konservuotuose maisto produktuose ir padažuose slepiasi cukraus bombos. Net sūdytuose produktuose vis daugiau yra naudojamas cukrus. Tačiau cukrus dažnai nėra nurodomas maisto ingredientų sąraše. Dažniausiai galima rasti šiuos pavadinimus:



Cukrus
Susideda iš...
Kur randamas
Monosacharidai
Vynuogių cukrus/
Dekstrozė / gliukozė / gliukozės sirupas
Vynuogių cukrus yra labiausiai žinomas cukrus ir vadinamas gliukoze.
Beveik visuose maisto produktuose

Gleivė / galaktozė
Skirtumas nuo gliukozės yra tas, kad galaktozei nereikia perdirbti ląstelėje insulino. Cukraus kiekis kraujyje mažas.
Piene ir maisto produktuose į kuriuos pridėta laktozės

Fruktozė
Fruktozė yra vaisių sudedamoji dalis ir suteikia natūralų saldumą.
Vaisiuose, meduje, perdirbtame maiste

Disacharidai
sacharozė / runkelių cukrus / cukranendrių cukrus
Baltąjį cukrų sudaro viena molekulė gliukozės ir viena molekulė fruktozės. Cukrus išgaunamas iš cukrinių runkelių.
Saldainiai, pusfabrikačiai, saldūs gėrimai

Pieno cukrus / laktozė
Pieno cukrų sudaro viena gliukozės molekulė ir viena galaktozės molekulė.
Pienas ir perdirbti maisto produktai

Salyklo cukrus / maltozė
Salyklinis cukrus susideda iš dviejų gliukozės molekulių.
Alus, bulvės, makaronai
polisacharidai

Susideda iš dešimties ir daugiau gliukozės molekulių.
Bulvės, grūdai, ryžiai, kukurūzai, nesmulkinti grūdai

Tyrimai parodė, kad vidutiniškai kiekvienas žmogus kasdien suvartoja iki 29 cukraus kubelių, t.y. apie 87 gramus. Tai yra beveik keturis kartus daugiau, nei rekomenduojama Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) dienos racionui, t.y. 25 gramai. Todėl cukrus greitai virsta kalorijų pertekliumi, kuris sukelia nutukimą ir susijusias ligas.

Kuo pavojingas per didelis cukraus kiekis?

Atsparumas insulinui dėl per daug cukraus

Vartojant angliavandenių turtingą maistą ir net baltymus, kasoje gaminamas insulinas kuris patenka į kraują. Insulinas užtikrina, kad cukrus patektų į ląsteles ir būtų sunaudotas kaip energija. Paprastas cukrus greičiau patenka į kraują ir į ląsteles kaip daugialypis cukrus. Jei reguliariai suvartojama per daug paprasto cukraus, tokio kaip baltos duonos, šokolado ar guminukų pavidalu, insulino kiekis nuolat didėja, o tai gali sukelti atsparumą insulinui. Taip prasideda diabetas.

Cukrus neturi maistinių medžiagų

Rafinuotas cukrus neturi vitaminų, mineralų ar skaidulų, todėl organizmas turi išgauti medžiagas iš savo išteklių. Tai gali sukelti lėtinį mineralų trūkumą, kuris gali skatinti antsvorį ar įvairias ligas.

Skrandžio ir žarnyno problemos dėl per didelio cukraus kiekio

Per didelis cukraus kiekis gali sutrikdyti trapią žarnyno bakterijų ir grybelių pusiausvyrą dėl to gali atsirasti virškinimo problemų. Pilvo skausmas, viduriavimas ir vidurių pūtimas yra pirmieji simptomai, kai „blogosios“ bakterijos ir grybeliai žarnyne yra nebekontroliuojami. Baltuosius miltus reikia sumažinti, o vietoj jų naudoti nesmulkintų grūdų, daržovių ir vaisių. Maisto produktuose kuriuose yra daug cukraus dažnai yra daug riebalų. Taip pat gali atsitikti ir taip, kad per mažai skaidulų ir skysčių sulėtina žarnyno judėjimą ir dėl to gali atsirasti vidurių užkietėjimas. Todėl rekomenduojama gerti daug vandens, sportuoti, vartoti džiovintas slyvas ar linų sėmenis.

Ar cukrus gali sukelti priklausomybę?

Grynas cukrus sukelia priklausomybę. Kai buvo vykdomi tyrimai dėl cukraus vartojimo priklausomybės smegenys parodė panašų elgesį kaip ir naudojant kokainą. Tačiau nėra jokio maisto, kuris iššauktų tokią priklausomybę kaip narkotikams. Kitaip sakant, vargu ar suvalgius maišelį cukraus tai gali tapti nuo jo priklausomu ir sukelti pavojų gyvybei. Cukrus suteikia energijos. Tačiau dėl didelio cukraus kiekio kraujyje svyravimo gali pradėti skaudėti galvą ar skrandį bei žarnyną. Įdomus yra cukraus ir riebalų ryšys. Nors šiais laikais gausu įvairių maisto produktų, tačiau mūsų smegenys vis dar yra sutelktos į tai, kad bado laiku būtų galima išlaikyti kuo daugiau kūno masės. Daugelis apibūdina šią situaciją kaip priklausomybę cukrui. Mokslininkai įtaria, kad šią priklausomybę dažnai sukelia dideli cukraus kiekio kraujyje svyravimai ir maistinių medžiagų bei vitaminų trūkumas.

Įvairių cukrų poveikis virškinimui

Gliukozė

Gryna gliukozė skrandyje nesiskaido. Cukrus patenka į plonąją žarną ir per žarnyno gleivinę patenka į kraują. Cukraus kiekis kraujyje pakyla, o kasa išskiria insuliną, kad cukrus patektų į ląsteles ir taptų energija. Jei žarnyne yra per daug cukraus, tai gali sukelti pilvo pūtimą ir viduriavimą. Todėl nebus užtikrinta, kad gleivinės bus tinkamai apsaugotos. Kai kraujyje per daug cukraus, kasa gamina per daug insulino.

Galaktozė

Šio cukraus procesai vyksta panašiai kaip gliukozės. Tačiau nėra skaidomas kartu su insulinu organizme, yra labai gerai toleruojamas ir nedaro įtakos žarnynui. Tačiau jo perdozavimas gali sukelti viduriavimą. Pacientams sergant paveldima metaboline liga trūksta fermento alfa-galaktozidazės. Todėl organizmas negali perdirbti galaktozės. Nuo vaikystės jau gali pasireikšti gelta, apatija ir kepenų funkcijos sutrikimai.

Fruktozė

Fruktozė daugumai žmonių yra gerai toleruojama. Asmenims, netoleruojantiems fruktozės ar naudojant per didelį jos kiekį sutrinka jos įsisavinimas žarnyne ir sutrinka virškinimas. Dėl to gali prasidėti viduriavimas. Net sveikiems žmonėms tai gali sukelti per didelis fruktozės kiekis. Dėl per didelio fruktozės kiekio gali pradėti riebaluotis kepenys.

Sacharozė

Kadangi įprastą cukrų sudaro gliukozė ir fruktozė, tai dideliais kiekiais taip pat veikia žarnyną, kaip aprašyta aukščiau dėl gliukozės ir fruktozės. Tačiau cukraus ir sacharozės netoleravimas sukelia pilvo skausmą, skrandžio spazmus, viduriavimą ir vėmimą. Todėl, kad trūksta fermento sacharazės izomaltazės, kuris skaido cukrų plonojoje žarnoje.

Laktozė

Laktozės orginaliame pavidale negali absorbuoti žarnyno gleivinė. Pieno cukrus suskaidomas padedant fermentui laktazei, kurį gamina plonosios žarnos gleivinės ląstelės. Sveikiems žmonėms tai nesukelia jokių problemų. Jei laktozė yra netoleruojama, tada nebegalima pakankamai suformuoti fermento, kad laktozė nepakitusi patektų į storąją žarną. Ten jis tarnauja bakterijoms kaip maistas. Tokiu atveju sukeliamas diskomfortas, pavyzdžiui, viduriavimas, pilvo skausmas ar vidurių pūtimas. Dieta be laktozės arba laktazės tabletės kurių sudėtyje yra fermento, padeda išvengti cukraus netoleravimo.

Maltozė

Apie maltozę nežinomi metaboliniai sutrikimai ir poveikis žarnynui. Cukraus yra nedaugelyje maisto produktų, ir jis gaminamas tik nedideliais kiekiais virškinant krakmolą.

Kaip cukrus veikia žarnyno bakterijas?

Baltasis cukrus, kuris dažnai naudojamas kaip fruktozė ir laktozė, dažnai sukelia viduriavimą, vidurių pūtimą ar vidurių užkietėjimą. Jei vartojama per daug cukraus, cukrų perdirbančios žarnyno bakterijos ir žarnyno grybeliai susilpnina gerąsias bakterijas, kad būtų sutrikdyta švelni virškinimo sistemos pusiausvyra.

Kiek rekomenduojama vartoti cukraus

Vokietijos mitybos draugija rekomenduoja vartoti apie 50 g cukraus per dieną, kai per dieną suvartojama 2000 kcal kalorijų. Įskaitant mono- ir disacharidus, medų, sirupus, vaisių sultis ir vaisių sulčių koncentratus.

Norint vartoti mažiau cukraus, rekomenduojama riboti maisto produktus, kuriuose yra daug cukraus ir perdirbtų produktų:

-saldumynai
-greitas maistas
-saldinti gėrimai
-sausainiai
-pusgaminiai

Daugiau naudokite:
-vaisiai, kuriuose yra mažai cukraus, pavyzdžiui, uogomis, kaip avietės ar braškės
-sudėtiniai angliavandeniai, pvz.: visiškai nesmulkinti, avižiniai dribsniai
-daržovės

Saldiklių pranašumai ir trūkumai

Daugeliui žmonių sunku išsiversti be saldumynų. Norėdami toliau mėgautis kavos ir bendro gėrimo gėrimu, mes pasirinkome penkis alternatyvius saldiklius, kurie palaikys jūsų sveikatą ir užkrauna mažiau naštos jūsų kūnui nei cukrus.

Stevia: Net ir nedideliais kiekiais galite pasiekti tokį patį saldumą kaip su cukrumi, todėl stevija yra populiarus augalinio cukraus pakaitalas. Tuo pačiu metu cukraus lygis kraujyje nesikeičia. Taigi galima išvengti lėtinių uždegiminių ligų.

Ksilitolis: Ksilitolis, arba beržo cukrus, tik iš augalinės žaliavos. Šis saldiklis taip pat nedidina cukraus ar insulino lygio kraujyje. Be to, ksilitolis ypač naudingas dantims. Tačiau dideli šio pakaitalo kiekiai neigiamai veikia virškinimą. Jis gali laisvinanti vidurius, jei jo bus vartojama per daug.

Klevų sirupas: Nors klevų sirupas daro įtaką cukraus kiekiui kraujyje, tačiau daug mažiau nei įprastas cukrus. Todėl juo galima pakeisti cukrų. Tačiau sirupas turi salyklo skonį, todėl jo negalima naudoti kaip cukraus pakaitalą visiems maisto produktams.

Medus: Apie 80% medaus yra gliukozės ir fruktozės mišinys. Likusi dalis yra vanduo ir įvairūs mineralai, tokie kaip kalis ir magnis, taip pat B ir C grupės vitaminai. Tačiau siekiant naudos sveikatai reiktų suvalgyti daug medaus . Pranašumas yra tas, kad 100 g medaus yra apie 300 kcal, o cukraus - 400 kcal.

Aspartamas: Aspartamas yra apie 200 kartų saldesnis nei cukrus. Kad aspartamas yra kenksmingas sveikatai yra paneigta, todėl jis tinkamas visiems pasaldinti maistą ir gėrimus. Laikantis subalansuotos dietos, praktiškai neįmanoma viršyti maksimalaus kiekio.

Autorius: Christina Liersch




Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Organizmo valymas ląstelės lygyje ir medžiagų apykaitos pagreitinimas

Storosios žarnos valymas