Kodėl maisto kokybė yra svarbiau nei kiekybė?
Visi žinome, kad
yra kalorijų ir kūno svorio santykis. Ir
dauguma iš mūsų mano, kad reikalingų
kalorijų kiekį galima
apskaičiuoti pagal
matematinę formulę.
Teoriškai tai
reikštų, kad nėra svarbu ar produktuose
yra daug cukraus ir rafinuotų angliavandenių, ar liesų baltymų,
ar žaliųjų daržovių ir sveikų
riebalų. Svarbu tik suvartojamų kalorijų
kiekis. Tačiau iš
tiesų kalorijos nėra lygios
kalorijoms.
Labai
svarbu maisto nauda sveikatai,
vitaminai ir mineralai
ir apskritai ka valgome.
Žinoma, mes galime
skaičiuoti tik kalorijas,
tačiau Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos
profesoriai įrodė, kad kūno svorio
pasikeitimui yra taip pat svarbu ir kokį
maistą valgome.
20 metų tyrime
dalyvavo 120 000 sveikų vyrų ir moterų. Rezultatai parodė, kad ne
tik kalorijų skaičius lėmė svorio pokyčius, bet ir suvartotų
kalorijų kokybė. Naudojant
perdirbtus maisto produktus,
turinčius didesnį krakmolo, riebalų,
baltųjų miltų ir cukraus kiekį svoris didėjo
nei naudojant
subalansuota mityba, įskaitant daržoves, sveikus grūdus, vaisius,
riešutus ir jogurtą.
Rezultatai rodo, kad
svarbu ne tik kalorijos, bet ir suvartojamo maisto kokybė.
Genetiniai veiksniai
ir gyvenimo būdas
Priklausomai nuo
mūsų genetikos
ir gyvenimo būdo priklauso kiek mums
reikalinga suvartoti kalorijų per dieną, kiek jų sunaudojame
ir kiek kaupiasi
mūsų organizme.
Mūsų fiziologija, bei
suvartojami maisto produktai
turi įtakos kaip greitai mūsų
organizmas degina kalorijas ir kiek
daug sunaudojame
energijos kai mes ilsimės.
Šie įgimti faktoriai turi įtakos visą
mūsų gyvenimą. Harvardo medicinos
mokykla mano, kad daugiau kaip 400
skirtingų genų kurie prisideda prie svorio padidėjimo. [2] Šie
genai atlieka daug skirtingų
funkcijų,kaip pvz. skatina apetitą,
daro įtaką medžiagų apykaitai.
Genetiniai veiksniai
veikia kūno pokyčius. Aplinkos išoriniai veiksniai taip pat turi
įtakos mūsų sveikatai, tokie
kaip stresas, įprotis
ne sportuoti, bet žiūrėti televizorių.
Net miegas daro įtaką svorio reguliavimui. Miego trūkumas
sukelia hormonų, reguliuojančių alkį ir apetitą, sutrikimus.
Galiausiai yra
glaudus ryšys tarp maisto kokybės kurį
mes valgome ir kūno
svorio. Norint išlaikyti sveiką svorį svarbu apriboti
kalorijų suvartojimą ir nepamiršti, kad maisto
kokybė irgi yra labai svarbu.
Sveika mityba su vaisiais ir daržovėmis, riešutais, sveikais
riebalais ir liesais baltymais padės
mums išlaikyti
sveiką svorį.
Paruošta
pagal:
Komentarai
Rašyti komentarą