Kodėl maisto kokybė yra svarbiau nei kiekybė?


Visi žinome, kad yra kalorijų ir kūno svorio santykis. Ir dauguma iš mūsų mano, kad reikalingų kalorijų kiekį galima apskaičiuoti pagal matematinę formulę.

Teoriškai tai reikštų, kad nėra svarbu ar produktuose yra daug cukraus ir rafinuotų angliavandenių, ar liesų baltymų, ar žaliųjų daržovių ir sveikų riebalų. Svarbu tik suvartojamų kalorijų kiekis. Tačiau iš tiesų kalorijos nėra lygios kalorijoms.
Labai svarbu maisto nauda sveikatai, vitaminai ir mineralai ir apskritai ka valgome.
Žinoma, mes galime skaičiuoti tik kalorijas, tačiau Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos profesoriai įrodė, kad kūno svorio pasikeitimui yra taip pat svarbu ir kokį maistą valgome.
20 metų tyrime dalyvavo 120 000 sveikų vyrų ir moterų. Rezultatai parodė, kad ne tik kalorijų skaičius lėmė svorio pokyčius, bet ir suvartotų kalorijų kokybė. Naudojant perdirbtus maisto produktus, turinčius didesnį krakmolo, riebalų, baltųjų miltų ir cukraus kiekį svoris didėjo nei naudojant subalansuota mityba, įskaitant daržoves, sveikus grūdus, vaisius, riešutus ir jogurtą.

Rezultatai rodo, kad svarbu ne tik kalorijos, bet ir suvartojamo maisto kokybė.

Genetiniai veiksniai ir gyvenimo būdas

Priklausomai nuo mūsų genetikos ir gyvenimo būdo priklauso kiek mums reikalinga suvartoti kalorijų per dieną, kiek jų sunaudojame ir kiek kaupiasi mūsų organizme. Mūsų fiziologija, bei suvartojami maisto produktai turi įtakos kaip greitai mūsų organizmas degina kalorijas ir kiek daug sunaudojame energijos kai mes ilsimės. Šie įgimti faktoriai turi įtakos visą mūsų gyvenimą. Harvardo medicinos mokykla mano, kad daugiau kaip 400 skirtingų genų kurie prisideda prie svorio padidėjimo. [2] Šie genai atlieka daug skirtingų funkcijų,kaip pvz. skatina apetitą, daro įtaką medžiagų apykaitai.

Genetiniai veiksniai veikia kūno pokyčius. Aplinkos išoriniai veiksniai taip pat turi įtakos mūsų sveikatai, tokie kaip stresas, įprotis ne sportuoti, bet žiūrėti televizorių. Net miegas daro įtaką svorio reguliavimui. Miego trūkumas sukelia hormonų, reguliuojančių alkį ir apetitą, sutrikimus.

Galiausiai yra glaudus ryšys tarp maisto kokybės kurį mes valgome ir kūno svorio. Norint išlaikyti sveiką svorį svarbu apriboti kalorijų suvartojimą ir nepamiršti, kad maisto kokybė irgi yra labai svarbu. Sveika mityba su vaisiais ir daržovėmis, riešutais, sveikais riebalais ir liesais baltymais padės mums išlaikyti sveiką svorį.

Paruošta pagal:



Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Organizmo valymas ląstelės lygyje ir medžiagų apykaitos pagreitinimas

Storosios žarnos valymas