Gerieji riebalai
Riebalai yra mūsų dienos raciono ingredientai. Jie vadinami sočieji
ir nesočieji.
Žinome, kad prisotintos (sočiųjų)
riebalų rūgštys mums sukelia ligas. Jie padidina
cholesterolio kiekį ir sukelia kalcifikaciją mūsų kraujagyslėse.
Kokiuose maisto produktuose yra sočiųjų riebalų rūgščių?
Mėsoje, dešrelėse, nenugriebtame piene, sūryje, svieste ir t.t.
Nesočiosios riebalų rūgštys yra geresnis pasirinkimas mūsų
organizmui. Kodėl mūsų organizmui reikia nesočiųjų riebalų
rūgščių? Jie yra ląstelių membranų komponentas ir užtikrina
gerą lankstumą ir pralaidumą.
Mūsų smegenys pagrinde sudarytos iš riebalų. Neprisotintos
riebalų rūgštys turi priešuždegiminį poveikį ir palaiko
ląstelių dalijimąsi.
Organizmas gamina daug nesočiųjų riebalų rūgščių, tačiau
esminės nesočiosios riebalų rūgštys Omega-3 ir omega-6 gali
būti gaunamos tik iš mitybos.
Kur galima rasti gerų riebalų rūgščių?
Grūdai, bulvės ir net kai kurioje mėsoje yra nesočiųjų riebalų
rūgščių.
Tačiau geresni maisto šaltiniai yra žuvys, riešutai, avokadai.
Alyvuogių aliejus yra vienas iš geriausių mononesočiųjų riebalų
rūgščių tiekėjų. Jame yra omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių.
Kur mes galime rasti mūsų racione sveikesnes neprisotintas riebalų
rūgštis ?
Kepkite su kokoso aliejumi vietoj augalinio aliejaus.
Keiskite augalinius riebalus gyvuliniais.
Keiskite riešutais šokoladą, čipsus ar sausainius.
Valgykite avokadą su salotomis ar duona.
Salotas gardinkite jogurto padažu arba obuolių acto ir alyvuogių
aliejaus padažu.
Rinkitės dažniau daržovių, o ne dešrą ar sūrį.
Komentarai
Rašyti komentarą