Gerieji riebalai



Riebalai yra mūsų dienos raciono ingredientai. Jie vadinami sočieji ir nesočieji.
Žinome, kad prisotintos (sočiųjų) riebalų rūgštys mums sukelia ligas. Jie padidina cholesterolio kiekį ir sukelia kalcifikaciją mūsų kraujagyslėse. Kokiuose maisto produktuose yra sočiųjų riebalų rūgščių? Mėsoje, dešrelėse, nenugriebtame piene, sūryje, svieste ir t.t.
Nesočiosios riebalų rūgštys yra geresnis pasirinkimas mūsų organizmui. Kodėl mūsų organizmui reikia nesočiųjų riebalų rūgščių? Jie yra ląstelių membranų komponentas ir užtikrina gerą lankstumą ir pralaidumą.
Mūsų smegenys pagrinde sudarytos iš riebalų. Neprisotintos riebalų rūgštys turi priešuždegiminį poveikį ir palaiko ląstelių dalijimąsi.

Organizmas gamina daug nesočiųjų riebalų rūgščių, tačiau esminės nesočiosios riebalų rūgštys Omega-3 ir omega-6 gali būti gaunamos tik iš mitybos.

Kur galima rasti gerų riebalų rūgščių?
Grūdai, bulvės ir net kai kurioje mėsoje yra nesočiųjų riebalų rūgščių.
Tačiau geresni maisto šaltiniai yra žuvys, riešutai, avokadai. Alyvuogių aliejus yra vienas iš geriausių mononesočiųjų riebalų rūgščių tiekėjų. Jame yra omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių.
Kur mes galime rasti mūsų racione sveikesnes neprisotintas riebalų rūgštis ?
Kepkite su kokoso aliejumi vietoj augalinio aliejaus.
Keiskite augalinius riebalus gyvuliniais.
Keiskite riešutais šokoladą, čipsus ar sausainius.
Valgykite avokadą su salotomis ar duona.
Salotas gardinkite jogurto padažu arba obuolių acto ir alyvuogių aliejaus padažu.
Rinkitės dažniau daržovių, o ne dešrą ar sūrį.




Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Organizmo valymas ląstelės lygyje ir medžiagų apykaitos pagreitinimas

Storosios žarnos valymas