Ar sveika valgyti kiaušinius



Baltymai yra labai svarbi bet kokios dietos dalis. Mūsų organizmui  reikalingos maistinės medžiagos randamos augalinės ir gyvūlinės kilmės. Tačiau vieni maisto produktai įsisavinami geriau nei kiti. Kiaušiniai yra vienas iš geriausiai įsisavinamų ir pigiausių baltymų šaltinių. Iš kiaušinių galima pagaminti daugybę patiekalų. Tai tik keleta priežasčių, kodėl kiaušinius turėtume  valgyti dažnai.

Pagrindinė kiaušinių nauda

Baltymai - vidutinio dydžio kiaušinyje yra apie 6 g baltymų. Didesniuose kiaušiniuose - net apie 8 g. Taigi, jei pusryčiams suvalgysite trijų kiaušinių omletą, iškart gausite beveik 20 gramų kokybiškų baltymų.
Subalansuoti baltymai - kiaušiniuose yra visos devynios svarbios amino rūgštys (EAA), kurias mūsų organizmas gali gauti tik iš mitybos. Maisto produktas, kuriame yra visos devynios amino rūgštys, vadinamas subalansuotu baltymų šaltiniu.
Mažas kaloringumas - vidutinio dydžio kiaušinis turi tik 77 kalorijas. Viename kiaušinyje yra daug vitaminų ir mineralų, įskaitant svarbius mikroelementus, tokius kaip cholinas ir betainas (reikalingi širdžiai ir akims), vitaminai A, B2 ir B12, cinkas ir daug kitų. Dauguma šių maistinių medžiagų yra kiaušinio trynyje, o baltyme – pagrinde baltymai.

Kodėl mūsų organizmui reikia baltymų?

Baltymai reikalingi ne tik kultūristams. Tai reikalinga beveik visoms mūsų organizmo struktūroms ir funkcijoms. Be riebalų ir angliavandenių baltymai yra vienas iš makroelementų. O tai reiškia, kad organizmui baltymų reikia didelių kiekių. Mikroelementai, tokie kaip vitaminai ir mineralai reikalingi organizmui tik nedideliais kiekiais.
Amino rūgštys- tai baltymo forma, kuri naudojama mūsų organizme. 
Amino rūgštys mūsų organizme atlieka įvairias funkcijas: audinių (įskaitant raumenis, kaulus, odą, plaukus ir nagus) regeneraciją ir augimą, o taip pat fermentų gamybą. Skirtingai nuo riebalų ir angliavandenių, baltymai nesikaupia mūsų organizme. Bet koks baltymų perteklius pasišalina arba sueikvojama kaip energija. Jei šios kalorijos nesunaudojamos, jos virsta riebalais.

Kasdien svarbu mūsų organizmui gauti kokybiškų baltymų. Ir kiaušiniai neabejotinai tinka šiam tikslui.


Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Organizmo valymas ląstelės lygyje ir medžiagų apykaitos pagreitinimas

Storosios žarnos valymas